Löneväxling

Att löneväxla innebär att du avstår lön som istället betalas in till din pensionsförsäkring.

Löneväxling sker genom en enskild överenskommelse mellan dig och din arbetsgivare. Ett avtal måste alltså först finnas på myndighen. Är du osäker på om din myndighet har ett sådant avtal, hör med din chef eller dina förtroendevalda på arbetsplatsen.

Så fungerar löneväxling

Arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionspremier än på lön och har därför möjlighet att lägga till pengar vid löneväxling. Man brukar räkna med att du får cirka 6 procent extra vid växling, jämfört med om du fått ut pengarna i lön. Det förutsätter dock att du och arbetsgivaren är överens.

Kom ihåg att löneväxling endast är förmånligt för dig som tjänar över 8,07 inkomstbelopp, tjänar du mindre än så påverkar du istället din allmänna pension negativt. Även andra förmåner påverkas så som sjukpenning och föräldrapenning.

Här hamnar pengarna

Det löneväxlade beloppet hamnar i samma försäkring som du valt för din ordinarie tjänstepension, alternativt i Kåpan (traditionell tjänstepensionsförsäkring) om du inte gjort några val. Var noga med att detta står i din och arbetsgivarens överenskommelse.

Du kan löneväxla upp till du fyller 67 år.

Informationen på denna sidan är generell och varje situation är unik. Behöver du råd och hjälp kontakta dina förtroendevalda i din förening eller på din arbetsplats - så hjälper de dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du på "mitt medlemskap".