Hallå där, Oscar Evelyn

Oscar (2).

Oscar Evelyn arbetar som systemingenjör på FMV som växer så det knakar. Med ett brinnande intresse att ta fram materiel som kommer bidra till Sveriges försvarsförmåga känner han att han har funnit sin plats.

Vad gör en systemingenjör om dagarna?
Allt möjligt! Det kan handla om alltifrån att lägga beställningar på materiel, göra leveranskontroller på verktygslådor och containrar, gå igenom ritningsunderlag med leverantörer när man tar fram ny materiel. Den bästa känslan är när slutprodukten lämnas över till Försvarsmakten. När man har fått vara med från början och ser något konkret ta form som kommer att bidra till försvarsförmågan.

Vad är roligast med din tjänst?
Att det är så varierat. Idag håller jag på att skriva en instruktionsbok, imorgon kanske jag åker och samverkar med en leverantör. Det kan handla om systemmålsättningar från Försvarsmakten som man ska gå igenom och jobba utefter. Ofta är det ganska hands-on, man får komma ut och jobba med tekniken och materielen, träffa brukare, Försvarsmakten och industrin. 

Vilken är den största utmaningen?
Vi ska ju växa fort och bli fler, vilket blir en utmaning när många nya ska utbildas och komma igång. Många av de som ska lära ut har en hög arbetsbelastning just nu. Försvarsmakten har även samma problem, i vissa fall blir det rätt så hård arbetsbelastning vilket leder till förlängda ledtider på båda sidorna.

Annat på gång?
Jag driver just nu ett projekt om containrar som går via NSPA, Nato Support and Procurement Agency, i Luxemburg. Det är som en central inköpsenhet som NATO kan använda sig av. Jag har även pratat med HR-avdelningen om behovet av språkutbildningar nu när Nato står innanför dörren. 

FMV växer – hur får ni alla plats?
Platsbristen är något som påverkar FMV ganska kraftigt. Vi växer mycket fortare än vad vi får nya kontorslokaler. För att lösa problemet tillfälligt får exempelvis personalen använda sig av touch-down platser istället för egna kontor. Nu har man köpt upp Patentverkets gamla lokaler som ska renoveras och så fortsätter ju renoveringar på Trevapen. Men långsiktiga lösningar tar ju tid.