Lön

Läs bland annat om vad lönen grundar sig på, vad löneutveckling innebär och vad det är för skillnad på lönesättande samtal och facklig förhandling. 

Thinkstockphotos 200245648 001.

Foto: Thinkstockphoto

Din lön grundar sig på

  • Dina arbetsuppgifter. Hur svåra de är, vilket ansvar du har och om du har andra krav som är kopplade till dina arbetsuppgifter. Detta är vad din ingångslön grundar sig på.
  • Din insats. Hur bra gör du ditt jobb i förhållande till verksamhetsmålen? Detta är vad din löneförhöjning grundar sig på.
  • Marknaden. Efterfrågan och tillgång på just din kompetens på marknaden kan också påverka vilken lön du har, både din ingångslön och löneförhöjning.

Ingångslön - när du börjar ny tjänst

Var alltid noga med att du känner dig nöjd med din ingångslönen när du börjar en ny tjänst. Ingångslönen sätter din lönenivå och det är då du har möjlighet att påverka din lön som mest. 

Mer om ingångslön

Din löneutveckling

Du ska kunna se ett samband mellan att du utvecklas och blir bättre på jobbet och din löneutveckling.

Mer om löneutveckling

Lönerevision - lönesättande samtal eller facklig förhandling

Vid lönerevisionen kan du som medlem i Försvarsförbundet välja mellan traditionell facklig förhandling eller lönesättande samtal (dock bara vid de myndigheter där båda valen finns. Är du osäker på vad som gäller på din myndighet, kontakta dina förtroendevalda).

Lönesättande samtal

Traditionell facklig förhandling

Löneväxling

Att löneväxla innebär att en del av din lön istället för att betalas ut till dig betalas in till din pensionsförsäkring.

Mer om löneväxling

Löneskuld - har du fått för mycket utbetalt på lönen?

Vad gäller om du får för mycket lön utbetald? Vad har du och vad har din arbetsgivare rätt till?

Mer om löneskuld

Informationen på denna sidan är generell och varje situation är unik. Behöver du råd och hjälp, kontakta dina förtroendevalda i din förening eller på din arbetsplats - så hjälper de dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du på "mitt medlemskap".