Hallå där, Tonny Sjöström, verktygsmakare

Mitt inne på Karlskronas Marinbas, i anrika lokaler som daterar tillbaka till 1600-talet hittar vi verktygsmakaren Tonny. Här i verkstaden arbetar han med alltifrån tillverkning, underhåll och reparation av materiel i Försvarsmaktens regi. Ett annorlunda jobb där ingen dag är den andra lik.

Tonny Toppbild (2).

Namn: Tony Sjöström
Yrke: Verktygsmakare
Arbetsplats: Marinbasen i Karlskrona

Vad gör en verktygsmakare om dagarna?
Allt mellan himmel och jord. Under en vanlig dag kan alltifrån cyklar, vagnar och ubåtsdelar passera genom verkstaden. Arbetet planeras och utförs av mig och min kollega Ola, inklusive att köpa in material på stan. Ofta tillverkar vi specialgrejer som man inte kan köpa färdigt. Ola sköter plåtslagning, svetsning, bockning och klippning. Jag ansvarar för svarv och fräs. Sedan bollar vi sinsemellan en hel del. För det mesta kommer jobben in utan framförhållning utan det ska helst lösas ”här och nu”.

Verkar som att ni har fullt upp. Hinner ni med allt?
Eftersom vi arbetar mot hela försvaret så det blir en hel del, men vi får prioritera. Just blir det en hel del Nato relaterade jobb till dyk- och torpedverkstäderna. Det märks att avdelningarna har fått större budget att röra sig vilket gör att fler jobb landar hos oss. För två år sedan var vi faktiskt fyra anställda här på verkstaden, sedan gick två i pension och de har ännu inte blivit ersatta.

Vad tror du det beror på?
Många jobb lämnas nu förtiden ut till civila verkstäder på stan vilket blir lite märkligt när vi finns här. Det blir dessutom krångligare med folk utifrån med tanke på inpassering osv. Jag och Ola har ju däremot varit i vartenda skrymsle på marinbasen, vi känner folk, har inpassering och är bra på att lösa problem.

Så mycket mer kan göras in-house?
Absolut! Jag är fullt övertygad om att marinbasen här skulle kunna ha en egen verkstad med minst tio man. Fullt sysselsatta. Det är skillnad på att ha allting under eget tak, tillverkning och reparationer. Främst ekonomiskt. Ibland känns livet här som en bubbla eftersom vi får sköta oss själva.

Vad är det bästa med jobbet?
Bredden på uppgifterna och att hitta lösningar. Ju svårare jobbet är desto roligare blir det. Många gånger får man tänka utanför boxen. Sedan blir man så klart även glad av att möta nöjda kunder som tycker att vi har gjort ett bra jobb.