TCO:s jämställdhetsindex: Det är långt kvar till föräldrar delar lika, men det går åt rätt håll

I onsdags släpptes TCO:s jämställdhetsindex som visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn. Det visar att vi går åt rätt håll, men det är långt kvar till föräldrar delar lika.

Publicerad 2019-03-08

Förra året tog kvinnor i Sverige ut 69,7 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Männen tog ut 30,3 procent. På tio år har mäns uttag ökat med 7,6 procentenheter.

Det ojämna uttaget av föräldrapenning och vård av sjukt barn påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, det påverkar också jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension, skriver TCO.

TCO:s jämställdhetsindex är ett sätt att följa utvecklingen av hur föräldrar delar på dagarna med föräldrapenning och vård av barn.

– Det har gått lite snabbare de senaste åren, men vi behöver fortfarande vänta till år 2040 för att föräldrar i Sverige ska dela lika om utvecklingen fortsätter i samma takt som de senaste fem åren, säger Eva Nordmark, ordförande TCO i TCO:s pressmeddelande.