Hoppa till huvudinnehåll

När får jag ta semester?

D u har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, juni till augusti. Ta ut dem - du behöver dessa veckor för att komma ner i varv.

Du har rätt till sammanhängande semester

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, juni till augusti. För att få en ordentlig återhämtning bör du ta ut minst fyra veckor i sträck. 

Arbetsgivaren bestämmer när

Däremot har du inte rätt att själv helt bestämma när du ska vara ledig. Arbetsgivaren bestämmer men ska ta hänsyn till medarbetarnas önskemål.

Ta semester under annan tid?

Vill du hellre ha en längre semester under annan tid än sommaren måste du komma överens med arbetsgivaren om det. 

Spara semester

Arbetsgivaren är skyldig att ge dig minst 20 dagar, 4 veckor, semester per år.

Du kan spara outnyttjade semesterdagar. Från 1 januari 2018 ändrades antalet dagar du kan spara från 35 till 30. Detta kommer med en övergångsperiod på fem år, du har alltså fem år på dig att anpassa dina sparade semesterdagar till max 30.

Har du inte haft möjlighet att ta ut all semester under året och har för många sparade dagar betalas de ut i pengar i början av nästkommande år.

Behöver du råd eller hjälp?

Informationen på dessa sidor sida är generell och varje situation är unik. Behöver du råd och hjälp, tveka inte att kontakta dina förtroendevalda i din förening eller på din arbetsplats - så hjälper de dig vidare.