Hoppa till huvudinnehåll

När du börjar ny tjänst

I ngångslönen är mycket viktig då den sätter din lönenivå och då du kan påverka din lön mest. Var alltid noga med att du känner dig nöjd med ingångslönen när du börjar en ny tjänst.

Din lön förhandlar du först i samband med nyanställning och sedan i de årliga lönerevisionerna. Det är i förhandlingen om lön innan du skriver på anställningsavtalet du kan påverka din lön mest! 

Ingångslönen är viktig!

Din ingångslön är mycket viktig då den sätter din lönenivå. Blir din ingångslön låg kan det vara svårt att få upp lönen hos samma arbetsgivare. Känn dig nöjd med lönen innan du skriver på. När du skrivit på anställningsavtalet går ingångslönen inte att påverka, det är bara i de årliga lönerevisionerna som lönen kan höjas.

Tänk på: 

  • Kontakta de fackliga företrädare som är angivna i annonsen och fråga om löneläget för den befattning du sökt, högsta, lägsta och medellön.
  • Bestäm dig för vilken lägsta lön du är beredd att acceptera för jobbet. 
  • I förhandlingen anger du en betydligt högre siffra till att börja med.

Behöver du råd eller hjälp?

Informationen på dessa sidor sida är generell och varje situation är unik. Behöver du råd och hjälp, tveka inte att kontakta dina förtroendevalda i din förening eller på din arbetsplats - så hjälper de dig vidare.