Hoppa till huvudinnehåll

Tjänstepensionens dag den 27 september: Tjänstepension ger balans

D en 27 september firar vi för elfte året i rad Tjänstepensionens dag. I år är temat ”Tjänstepension ger balans”. Tjänstepensionen är viktig för att ge din framtida pension balans. Till vår hjälp har vi tagit Lady Silver och hennes balansövningar, och vår egen tjänstepensionslåt med Sannex såklart!

Att ha tjänstepension via din arbetsgivare är en viktig del av din pension. Alla som betalar in skatt tjänar in till sin allmänna pension, men tjänstepensionen kommer via arbetsgivaren, och är en stor del av din framtida pension. Så se till att du har tjänstepension!

Lady Silver uppskattar sin tjänstepension

I år har tjänstepensionsbolagen och Pensionsmyndigheten, som deltar i Tjänstepensionens dag, tagit hjälp av Lady Silver som är pensionerad barnmorska och som gillar att röra på sig. Hon kommer att utmana den som vill med tre olika balansövningar under veckan fram till Tjänstepensionens dag den 27 september.
- Under hela mitt yrkesverksamma liv har tjänstepension varit en viktig del att tjäna in för att få livet och ekonomin mer i balans när jag väl skulle gå i pension. Tjänstepensionen har gett mig trygghet och idag gör jag det jag gillar allra mest - träna och röra på mig. Därför har jag, tillsammans med Tjänstepensions Dag, tagit fram utmaningen ”Tjänstepension Ger Balans”, där jag kommer att utmana er i tre olika balansövningar fram till Tjänstepensionens dag den 27 september. Gör övningarna du med och se till att ha koll på din tjänstepension, säger Lady Silver.

Här startar Lady Silver upp Tjänstepensionens dag (länk till Youtube, öppnas i nytt fönster)

Har du koll på din tjänstepension eller vill du kolla om du ens har någon?

Du som är anställd inom staten eller inom kommun och region har alltid tjänstepension.

Tjänstepensionsavtalet inom staten är PA16 och består av två avdelningar. Avd 1 för dig som är född från 1988 och Avd 2 för dig som är född före 1988. Varje år får du årsbesked med information om din tjänstepension. Årsbeskedet skickas ut från SPV och från Kåpan Pension samt eventuellt från vald försäkringsgivare. Du kan även logga in på SPV.se för att se din tjänstepension.

Du kan även logga in på minpension.se för att se helheten, dvs både allmän pension och tjänstepension. 

Gör första balansövningen

Här är första balansövningen med Lady Silver (länk till Youtube, öppnas i nytt fönster)

Om Tjänstepensionens dag

Ungefär 9 av 10 har en tjänstepension via sin arbetsgivare idag. De flesta är kollektivavtalade men det finns också andra tjänstepensionslösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Det är också få anställda som frågar om de får tjänstepension, men det är heller inte många arbetsgivare som faktiskt berättar om den fina löneförmån som företaget erbjuder sina anställda.

Därför har pensionsbranschen gått samman och uppmärksammar tjänstepensionen en dag om året. Vi vet hur viktig den är för allas pensioner och tycker att den borde få mer uppmärksamhet!

Deltagande bolag och myndigheter år 2021:

Afa Försäkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR), Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia och SPV.