Hoppa till huvudinnehåll

Papporna fortsätter att öka sitt föräldrauttag

D etta visar TCO:s pappaindex som genomförts för 16:e året i rad. Sedan TCO lanserade pappaindex 1999 har vi tagit många viktiga steg mot ökad jämställdhet. Indexet har nästan tredubblats i riket under perioden.

TCO:s ordförande Eva Nordmark:

– Det är glädjande att pappaindexet har ökat betydligt om man jämför 2014 års siffror med startåret 1999. Indexet har varit ett viktigt verktyg för att åskådliggöra uttaget och få igenom våra krav. Att vi nu äntligen får en tredje reserverad månad i föräldraförsäkringen är ett viktigt steg som vi i TCO har drivit på för under flera år och där pappaindex spelat en viktig roll.

TCOs pappaindex visar hur pappornas uttag av föräldraledighet utvecklas över tid. Papporna tog under år 2014 ut en fjärdedel av alla föräldradagar. Under 2014 tog 344 937 män ut föräldrapenning med minst en dag. Det innebär att cirka 45 procent av alla som under året tog ut föräldrapenning var pappor. Det sammanvägda värdet av detta som utgör TCOs pappaindex blev 44,9, där index 100 betyder att dagarna delas lika.