Hoppa till huvudinnehåll

Pensionsförhandlingarna: Vi nöjer oss inte

Idag informerade Arbetsgivarverket om innehåll till det nya pensionsavtalet. Vi har förhandlat om framtidens pensionsavtal sedan hösten 2013. 

Dessa diskussioner hade gett många framgångar, som idag redovisas av Arbetsgivarverket, men det är inte tillräckligt för oss. I det som AgV idag kommunicerar ser vi att man inte kommit längre än där vi var i juni.

I juni ställde Arbetsgivarverket ett ultimatum, släpp era frågor eller lämna förhandlingsbordet. Vi inom OFR/S, P, O såg det inte som möjligt att vid det tillfället skriva på ett ofärdigt avtal som inte innehåll lösningar på avgörande frågor.

I den information som Arbetsgivarverket idag har kommunicerat noterar vi att man fortfarande inte tagit hänsyn till framtidens utmaningar.

Vi inom OFR/S, P, O vill fortsätta förhandla om hur vi möter de utmaningar som ett längre arbetsliv innebär;

  • Hur ska vi få fler att orka arbeta längre upp i åldrarna? Idag ser vi att sjuktalen ökar, denna trend kommer att eskalera om vi som parter inte tar vårt ansvar och försöker hitta lösningar.
  • Hur ska vi lösa framtidens kompetensförsörjning om villkoren för chefer och specialister urholkas?
  • Hur ska vi säkerställa säkerheten då Arbetsgivarverket höjer pensionsåldrarna för framtida flygledare och officerare?

Vi vill ta ansvar för dessa frågor och vill förhandla fram lösningar innan vi tecknar på ett pensionsavtal för framtidens anställda inom staten.