Hoppa till huvudinnehåll

Återbetalningskrav av felaktig lön? Detta gäller!

H ar du fått för mycket utbetalt på din lön?
Din arbetsgivare kan komma att kräva tillbaka de pengarna.

Inom de första tre månaderna efter att den felaktiga lönen utbetalats kan arbetsgivaren använda sig av korrigering. Detta innebär att arbetsgivaren har rätt att dra av det felaktigt utbetalda på beloppet på efterkommande lön utan att behöva meddela dig i förväg.

Har det däremot gått mer än tre månader använder sig arbetsgivaren istället av kvittning. Kvittning innebär att arbetsgivaren, innan belopp dras, ska skicka ut ett brev och informera om detta, samt skicka med information om hur du gör om du vill bestrida återbetalningskravet.

Var uppmärksam på om du som fackligt ansluten får ett krav på återbetalning. Arbetsgivaren kan nämligen ha förlorat sin rätt att kräva tillbaka dessa pengar om det har gått mer än två år efter att den felaktiga utbetalningen gjordes (jämfört med 10 år om du är oorganiserad).

Kontakta facket!
Har du fått ett krav du vill bestrida eller som du känner dig osäker på hur du ska förhålla dig till? 
Då är det viktigt att du kontaktar din förening så informerar de dig om vem av ombudsmännen du ska kontakta på förbundet centralt.

För att inte hamna i en situation som vi beskriver ovan, så ska du alltid kontrollera din lönespecifikation! Det är ditt ansvar att ha koll på din lönspec.