Nyheter

V älkommen till Försvarsförbundets nyhetsarkiv. Här hittar du nyheter från år 2014 och fram till idag.

• Förbundsveckorna är igång!

I måndags, 9 oktober, drog förbundsveckorna igång och pågår till och med v. 43. Under veckorna får du en trisslott när du tipsar oss om en potentiell medlem. Är du en av de som värvar flest nya medlemmar under veckorna är du med och tävlar om en julbordskryssning för 2 personer med Birka Cruises.

• Treårigt avtal klart för staten

Nu är den sista stora avtalsrörelsen klar. Förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O*, i vilken Försvarsförbundet ingår, har idag tecknat ett nytt löneavtal med Arbetsgivarverket. Det blir löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden på minst 6,5 procent. Avtalet är treårigt och gäller från den 1 oktober 2017.

• Försvarsmaktens huvudskyddsombud och ersättare utsedda

Fackförbunden inom Försvarsmakten har gemensamt utsett Försvarsmaktens huvudskyddsombud samt ersättare.

• Intensiva förhandlingar pågår - de centrala avtalen förlängda

Förhandlingarna om nya centrala avtal för statligt anställda pågick intensivt under förra veckan och beslut togs att förlänga de nuvarande avtalen till 4 oktober.

• Försvarsförbundet träffade Försvarsdepartementet: ”Upplever att vi fick bra respons”

Under torsdagseftermiddagen var Försvarsförbundet kallade till Försvarsdepartementet, FÖD. Förbundet lyfte ämnen som officerare på civila befattningar, överflytten av personal från FMV/FSV till Försvarsmakten samt lönekartläggning inom FM.

• Försvarsförbundet vann två lönetvister mot Försvarsmakten

Försvarsmakten påkallade den 21 juni 2017 tvist mot två av förbundets medlemmar gällande löneskulder som arbetsgivaren ansåg att de skulle återbetala. Försvarsförbundet menade att skulderna var preskriberade, något förbundet också fick rätt i och medlemmarnas skulder skrivs nu av.

• Förbundet deltar vid LO/TCO/Saco ordförandekonferens

7-8 september deltar Försvarsförbundets ordförande Håkan Sparr i LO/TCO/Saco Ordförandekonferens 2017. Dagarna handlar bland annat om den världsekonomiska utvecklingen och om "trollfabriker" och falsk ryktesspridning.

• Avtalsrörelsen 2017 är igång

Strax före midsommar växlade vi tillsammans med övriga fackförbund inom den statliga sektorn, genom förhandlingsorganet OFR/ S, P, O*, yrkanden med Arbetsgivarverket. Förhandlingarna är nu igång, och inledningsvis står facken och arbetsgivarverket långt ifrån varandra i många frågor.

• Förbundet driver tvist vidare till AD

Förbundet driver ett ärende gällande, enligt förbundet, felaktig uppsägning av medlem vidare till Arbetsdomstolen, AD. Den 25 oktober är förbundet kallade till muntlig förberedelse inför AD.

• Tvist mot FMV gällande brott mot medbestämmandelagen

Försvarsförbundet påkallade den 29 juni 2017 en tvisteförhandling mot FMV gällande brott mot medbestämmandelagen (MBL).