Hoppa till huvudinnehåll

Han måste behandla medlemmarna med den värdighet de förtjänar

S er ni ljuset på morgonhimlen? Nej, jag tänker inte skriva poesi, men nog känner man sig betydligt gladare till sinnes när man märker att dagarna blir längre och ljuset är på väg tillbaka!

Ser ni ljuset på morgonhimlen? Nej, jag tänker inte skriva poesi, men nog känner man sig betydligt gladare till sinnes när man märker att dagarna blir längre och ljuset är på väg tillbaka! 

Om ljuset är på väg tillbaka på våra arbetsplatser vill jag inte gå in på, men vi kan i alla fall var överens om att det är ganska turbulent, åtminstone för våra medlemmar som har sin tjänst på FMV/FSV. C FSV kör på hårt och att han har ett uppdrag är ganska tydligt. Men även Salzman måste naturligtvis rätta sig efter våra lagar och avtal, men dem verkar han inte vara så bekant med. Man måste behandla våra medlemmar med den värdighet de förtjänar - uppdrag eller inte - Herr Salzman. Det är människor av kött, blod och känslor som du arbetar med och inte maskiner på ett verkstadsgolv. 
Våra medlemmar på Fortverket känner såklart också en oerhörd frustration av att gå och vänta på utredningarna om deras framtid.

Så några ord om Försvarsdebatten i gamla Svedala: äntligen har den kommit igång, vilket åtminstone jag har saknat. Regeringens utgångspunkt är att Försvarsmaktens anslag kan vara i stort sett oförändrade. Om mer resurser behövs kan de främst skapas genom rationalisering och effektivisering inom myndigheten. 
Försvarsmaktens svar på Regeringsbeslut 7 får nog betecknas som mycket besvärande för regeringen. Svaret innebär enligt media ett anslagshöjande på ca 4 miljarder/år eller en bantning av Försvaret med en tredjedel ca 9000 man. Nu kan inte jag utläsa just dessa siffror men att det behövs ett rejält anslagshöjande för att fullfölja det uppdrag som Försvarsmakten har just nu det står klart. Försvarsförbundet har samverkat Försvarsmaktens svar till Regeringen i enighet. Vi tycker att det är bra. Nu är det upp till politikerna att fatta ett brett politiskt beslut inför försvarsbeslutet 2015. Var det hela slutar är ganska svårt att sia om. Jag har svårt att se några stora beslut i försvarsfrågan i närtid då det snart stundar ett riksdagsval. 

Jag måste också säga några ord om vår högsta prioritering, rekrytering. Jag vet att ni tycker jag är tjatig vad gäller det här ämnet. Jag vet också att ni gör vad ni kan vad gäller rekrytering. Men känner ni att ni skulle behöva hjälp av mig personligen så tveka inte, utan hör av er direkt till mig så kan vi säkert komma överens om något bra.

Snart så stundar ett förbundsmöte i Försvarsförbundet. Det betyder att vi gärna vill ha nomineringar till en ny valberedning inför kongressen, så nominera på.

Avslutningsvis så vill jag tacka alla förtroendevalda för ett alldeles utmärkt arbete ute på våra arbetsplatser. Jag vet av egen erfarenhet att det inte är så många som tackar er för ert arbete så därför passar jag på i detta forum.

Nu hoppas jag att ni får en så bra och härlig vår som möjligt så hörs vi till sommaren.

Er ödmjuke

Håkan Sparr
Förbundsordförande
Försvarsförbundet