Vem ska utbilda de värnpliktiga? Jo, officerare som inte finns.

H ej på er! Åter på jobbet efter - i en mitt tycke - ganska bra sommar vädermässigt. Det händer saker inom vårt område och jag tänker främst på storövningen Aurora 2017, som när denna tidning kommer ut börjar närma sig sitt avslut.

Förutom Försvarsmakten så deltar ett 40-tal myndigheter samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA. Många av förbundets medlemmar berörs av övningen. Ett av syftena med Aurora 2017 är att samöva stridskrafterna för att öka den gemensamma förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Samtidigt är övningen också en viktig signal till vår omgivning att vi är beredda att försvara Sverige. Jag hoppas att det har gått bra för alla er som deltagit vid övningen.

Ett annat mycket aktuellt ämne just nu är ju värnpliktens återinförande i Sverige. Oavsett vad vi tycker om detta så verkar de flesta vilja att införandet ska gå med blixtens hastighet, vilket jag tror är en utopi. Vem ska utbilda de värnpliktiga? Jo, officerare som inte finns. Det är dags att besätta administrativa tjänster med civila tjänstemän och låta officerarna arbeta med sitt huvudsakliga uppdrag: att utbilda och planera för Sveriges försvar.

Jag skulle tillsammans med övriga deltagare i TCO-styrelsen (Tjänstemännens Centralorganisation i vilken Försvarsförbundet ingår) varit på internat i London under några dagar i månadsskiftet augusti/september. För mig blev det dock ingen resa, då jag blev liggande i feber. Men för dem i TCO-styrelsen som deltog bjöd dagarna dels på intressanta möten, bland annat med Katrine Marçal, svensk journalist och författare bosatt i Storbritannien sedan ett antal år tillbaka. Katrine skriver bland annat om brittisk politik i Dagens Nyheter och gav deltagarna en lägesbild av brittisk politik och Brexit-förhandlingarna som skedde efter valet i juni 2017. Ett antal studiebesök, till exempel hos den brittiska fackliga centralorganisationen Trade Union Congress (TUC) samt Policy Network Internationells tankesmedja och forskningsinstitut var också inplanerat.

Jag vill passa på att påminna er om att förbundsveckan i år är under veckorna 41–43. Dels då övningen Aurora krockar med ursprungsveckan men också för att ge fler av era föreningar möjligheten att delta med olika medlemsaktiviteter. Jag hoppas att alla föreningar runt om i landet har planerat in en eller varför inte flera aktiviteter - både för sina medlemmar men också för potentiella medlemmar på arbetsplatsen. Hör gärna med din förening vad de ska hitta på.

Avslutningsvis vill jag skicka ett tack till alla er förtroendevalda i förbundet - ni gör ett fantastiskt och viktigt jobb! Berätta för era kollegor vad ni gillar med att vara förtroendevald, för vi behöver bli fler.

Ha det bra, vi hörs framåt jul. Jösses vad tiden går fort!

Håkan Sparr
Förbundsordförande