H ej på er! Ja, då har försvaret fått 500 miljoner i vårändringsbudgeten 2017, varav ca 400 miljoner går till Försvarsmakten. Behovet är dock avsevärt mycket större än så. Överbefälhavare Micael Bydén har flaggat för att det kommer att behövas 6,5 miljarder fram till år 2020 för att kunna leva upp till försvarsbeslutet. Men detta är ändå en början till att rusta upp vårt försvar igen.

Nu lite om det hedersamma uppdraget fackligt förtroendevald. På vissa orter i vårt avlånga land har vi svårt att värva fackliga förtroendevalda. Några säger att det beror på den höga arbetsbelastningen men det är nog inte alltid hela sanningen. Några arbetsgivare har till och med erbjudit halvtidstjänster till facklig verksamhet, men det har inte gjort någon skillnad.
Vad beror det på? Har man tappat tron på facklig verksamhet? Det vägrar jag tro på.

Någon sa till mig när jag var ute på en av mina resor i landet att ”vi har det för bra nu för tiden”. Det är ett påstående som jag motsätter mig helt och fullt. Alla måste förstå att vi fortfarande har behov av en stark fackförening - även för arbetsgivarparten. Saknas de som kan föra våra medlemmars talan så kan det i förlängningen faktiskt ske vilka tokigheter som helst på arbetsmarknaden. Även våra myndigheter måste förstå vikten av en stark fackförening. Där har jag ett viktigt arbete att utföra.

Var inte rädda att ta på er ett fackligt uppdrag – det är en fantastisk möjlighet att påverka och göra din och dina arbetskamraters arbetssituation bättre. Är du nyfiken på det fackliga, kontakta din förening så hjälper de dig vidare.

Jag hoppas att ni besöker och använder er av vår ”nya” hemsida. Om jag får säga det själv så blev den otroligt bra och är till stor hjälp för både förtroendevalda, medlemmar och övriga intresserade.

I skrivande stund så är vårt förbundsmöte i fokus med intressanta och viktiga punkter, förutom de formella delarna. Deltagarna kommer bland annat få lyssna till information kring värvning och kommunikation, logistikutredningen och förbundets struktur, lönekartläggning och arbetsmiljö. Ett digert program med andra ord.

Sommaren närmar sig med stormsteg och jag hoppas att ni alla får en bra och härlig semester.

Ha det och vi hörs till hösten,

Håkan Sparr
Förbundsordförande