Plikten kommer spela en allt större roll

J ag väntar på med stor spänning på utredningen om Försvarsmaktens personalförsörjning. Jag för min del tror att plikten kommer att spela en allt större roll.

Hej på er,

Jaha, då var sommaren över. En särdeles bra sommar kan jag tycka.

Jag väntar med stor spänning på utredningen om Försvarsmaktens personalförsörjning. Utredare Annika Nordgren Christensen skall redovisa denna den sista september. Jag tror att plikten kommer att spela en allt större roll i Försvarsmaktens personalförsörjning.

En debattartikel som förvånade mig mycket är Robert Dalsjös om Jas 39C/D. Metoden att plocka isär fullt fungerande JAS 39C/D-flygplan för att ta enstaka komponenter till bygget av nya JAS 39E och skrota resten är helt vansinnig, finns det någon svensk politiker som är villig att försvara detta tillvägagångssätt? Det skulle förvåna mig.

Det som jag fokuserar på just nu är följande viktiga fackliga frågor:

• Medlemsrekrytering
  • Rekrytera fackliga förtroendevalda
  • Den svenska modellen
  • Den fackliga tillhörigheten
  • Det viktiga lokala fackliga arbetet

Det är fortfarande en kylig attityd på arbetsplatserna för våra förtroendevalda. Jag vill tacka alla er förtroendevalda som arbetar hårt för våra medlemmar. Ibland i motvind, men det finns även arbetsplatser där arbetsgivaren förstår vikten av en livaktig facklig organisation. Ni gör ett jättejobb - tack för det.

Förbundsstyrelsen har återupptagit den Nordiska samverkan där vi har en träff i Köpenhamn den 28 september. Den Nordiska samverkan blir allt viktigare, speciellt i försvarssammanhang, då Norden räknas som en enhet och våra nordiska länder samarbetar mer och mer. En facklig samverkan är då mycket viktig.

Efter veckans regnande så tror jag att den svampintresserade är mycket nöjd och ser fram emot en bra höst. Själv så har jag blivit tvingad uti svampskogen ett par gånger - jag har svårt att se njutningen i just skogspromenader med ett otal bromsar, mygg, getingar och dessa älgflugor. Nej jag passar nog bäst att sitta med en god bok på min kära balkong, det är min rekreation. Tur att vi alla är olika.

Vi hörs till vintern,

Håkan Sparr