Glöm inte vad som är viktigast

J ag hoppas att ni har kunnat koppla av med vänner och familj fastän sommaren blev våt och kall. Semestern borde i år ha infallit i augusti med tanke på vädret. Det har i alla fall resulterat i en bra skörd vad gäller sommarkantareller, åtminstone i Örebrotrakten.

Den nya förbundsstyrelsen har sitt första riktiga möte i september då vi sätter grunderna för fyra års fackligt arbete.

Jag tänkte förmedla en historia så här i början efter en lång ledighet, som säkert väcker eftertanke hos oss alla:

En pappa kommer hem sent en kväll från jobbet, trött och irriterad, när hans 7-åriga dotter väntar på honom vid dörren.
- Pappa får jag fråga dig en sak?
- Ja vad är det?
- Vad tjänar du i timmen?
- Ja det vet jag inte. Varför frågar du det? svarar pappan, märkbart irriterad.
- Jag ville bara veta. Kan du inte berätta vad du tjänar i timmen?
- Om du absolut vill veta så tjänar jag 100 kr i timmen.
- Åh, säger dottern och ser ledsen ut. Hon funderar en stund och frågar sedan: - Kan jag få 50 kr?

Pappan svarar då argt:
- Om den enda anledningen till att du frågar är att du ska få låna pengar för att köpa något onödigt så kan du gå och lägga dig. Jag arbetar hårt varje dag för att tjäna pengar till vår familj och så uppför du dig så barnsligt.

Dottern gick till sitt rum. Mannen satte sig ner och efter någon timme hade han slagit sig till ro och börjat tänka efter. Kanske var det något som dottern verkligen behövde de 50 kronorna till, för flickan bad sällan om pengar. Han gick till dotterns rum:
- Jag var kanske var lite hård mot dig förut, det har varit en lång och jobbig dag och jag lät min frustration gå ut över dig. Här får du de 50 kronorna.

Flickan satte sig upp och log.
- Åh, tack pappa! Så lyfte hon sin kudde och tog upp några skrynkliga sedlar. Pappan såg då att flickan redan hade en del pengar.
- Varför vill du ha mer pengar när du redan har? frågade pappan, som började bli irriterad igen.
- För jag hade inte tillräckligt, men nu har jag. Pappa, jag har 100 kr här så nu kan jag köpa en timme av dig, sa flickan och räckte över pengarna till pappan. Snälla kom hem tidigt i morgon, jag vill så gärna äta middag med dig. Pappan blev såklart helt förkrossad och kramade om sin lilla dotter.

En enkel påminnelse till er som arbetar hårt här i livet. Vi bör inte låta tiden glida genom våra fingrar utan tänka på, och tillbringa lite tid med, de som betyder något för oss. Det framkommer mer och mer i vårt samhälle att vi mår allt sämre och upplever att tiden inte räcker till för det som egentligen gör att vi mår bra.

Jag önskar er alla en härlig höst och så hörs vi i december igen.

Håkan Sparr
Förbundsordförande
Försvarsförbundet

Håkan Sparr

Förbundsordförande. Kontakt för samtliga föreningar.

E-post:
hakan.sparr@forsvarsforbundet.se