Mycket att hoppas på till våren

M ärker ni att dagarna har blivit längre? Det känns skönt att ljuset är på väg tillbaka. Vintern kom ju till slut, om än sent. Förhoppningsvis stannar den inte så länge …

För mig ligger naturligtvis fokus på vår kongress i maj. Det är mycket förberedelser och talskrivande och förslag från förbundsstyrelsen som ska sammanställas. Jag ser verkligen fram emot att alla representanter från våra olika föreningar får träffas och att diskussionerna går höga – inte minst på raster och efter dagens förhandlingar. Kongressen är ju Försvarsförbundets högsta beslutande organ. Där fattas besluten som gälla fyra år framåt till nästa kongress. Därför hoppas jag att ni alla har tagit tillfället i akt och skickat in motioner och framförallt nominerat till den nya förbundsstyrelse som ska väljas på kongressen.

Jag hoppas också att ni har sett TCOs film, ”Business Like A Swede”, om den svenska partsmodellen. Jag tycker att budskapet går fram och det är positivt att båda parter presenteras i filmen. Vi kan känna oss stolta att förbundet är engagerat i TCOs arbete.

Vi har väl alla märkt att det finns ett nytt intresse i maktens korridorer för försvarsfrågor. Just nu verkar alla vara eniga om att vi måste stärka vår försvarsförmåga. Frågan inställer sig omedelbart: Finns den politiska viljan och det mod som faktiskt krävs för att genomföra dessa förstärkningar? Jag ser med förskräckelse på ett ökat fokus på Nato i försvarsdebatten. Jag förstår varför man stannar vid den frågan – den ger utmärkta tillfällen att ge varandra på käften och kostar heller inget. Men den skymmer den verkliga frågan om att stärka vår försvarsförmåga och vad det egentligen kommer att kosta. Jag hoppas att partierna kan släppa Natofrågan och istället komma med bra lösningar.

Nu hoppas jag också att förbundets nya struktur har börjat sätta sig och att ni alla som har berörts hittat er roll i den fackliga organisationen som blev.

Ha en bra facklig vår.

Håkan Sparr
Förbundsordförande
Försvarsförbundet