Foto på Håkan Sparr

Ledare

H är hittar du förbundsordförande Håkan Sparrs ledare i förbundets medlemstidning "Om Försvarsförbundet" sedan 2013.

• Vill man förbättra arbetsmarknadens funktionssätt är ändrade turordningsregler inte rätt väg

Jaha, då var det dags igen. Ja, jag menar förstås att försvara vår fackliga modell - och det på hemmaplan. Jag trodde väl aldrig att det skulle bli någon sorts valfråga. Angreppen mot LAS (lagen om anställningsskydd) blir på något sätt märkliga i mina ögon.

• Vi måste informera våra medlemmar om vilka konsekvenser ett misstag kan leda till

Plötsligt kom då sommaren som en explosion i mitten på maj, någon vår blev det inte tal om. Jag klagar inte, vi har väntat och längtat länge nog. Natoförespråkarna i vårt land har också väntat och längtat efter ett svenskt medlemskap.

• Har inte arbetsgivaren förstått att man måste vara två för att dansa tango?

Hej på er! Jaha, då var vintern här och inte kan man väl heller vänta sig något annat. Jag hoppas alltid på en vinter som kan flexa lite i början och inte anlända förrän sent i januari, men det har ju aldrig hänt så det är väl bara att bita ihop.

• Vem ska utbilda de värnpliktiga? Jo, officerare som inte finns.

Hej på er! Åter på jobbet efter - i en mitt tycke - ganska bra sommar vädermässigt. Det händer saker inom vårt område och jag tänker främst på storövningen Aurora 2017, som när denna tidning kommer ut börjar närma sig sitt avslut.

• Var inte rädda att ta på er ett fackligt uppdrag – det är en fantastisk möjlighet

Hej på er! Ja, då har försvaret fått 500 miljoner i vårändringsbudgeten 2017, varav ca 400 miljoner går till Försvarsmakten. Behovet är dock avsevärt mycket större än så. Överbefälhavare Micael Bydén har flaggat för att det kommer att behövas 6,5 miljarder fram till år 2020 för att kunna leva upp till försvarsbeslutet. Men detta är ändå en början till att rusta upp vårt försvar igen.

• Det ser inte ljust ut för vårt totalförsvar

Hej på er, ljuset är på väg och det känns lite lättare att komma upp på morgonen. Det ser däremot inte så ljust ut för vårt totalförsvar just nu.

• Fortfarande ganska osäkert gällande det mesta inom försvarsgenren

Som ni säkert märkt så är det fortfarande ganska osäkert gällande det mesta inom försvarsgenren. Men Försvarsförbundet står sig starkt, tycker jag.

• Plikten kommer spela en allt större roll

Jag väntar på med stor spänning på utredningen om Försvarsmaktens personalförsörjning. Jag för min del tror att plikten kommer att spela en allt större roll.

• Viktigt att fackföreningarna står enade

Hej på er. Jaha, så var då sommaren om inte här så alldeles runt hörnet. I skrivande stund pågår planering för fullt inför vårt stundande förbundsmöte. Ett möte jag ser mycket fram emot.

• Kampen för vår fackliga tid

Hej på er! Ljuset i vårt mörka land är på väg åter, man ser verkligen skillnad från vecka till vecka vilket ger mig ny energi. Då har FMV äntligen fått en ny generaldirektör i form av generalen Göran Mårtensson. Många är nöjda och många är oroliga, men så är det alltid. Vi får avvakta den nya generaldirektörens agenda.