Hoppa till huvudinnehåll

Att tänka på som sambo

A llt fler svenskar lever i samboförhållanden, men det är viktigt att veta vad som gäller rent juridiskt vid samboskap. Här får du information om hur du tryggar dig som sambo.

Medlemsförmån hos avtal24:

Undvik att bostadens värde delas lika mellan er vid en separation 

Om bostaden köpts för gemensamt bruk ska värdet av den enligt sambolagen delas lika mellan er vid en separation. Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest. Samma sak gäller bohag, det vill säga möbler, husgeråd och elektronikprylar som köpts för gemensamt bruk under tiden ni varit ihop. Vill ni inte ha det så här måste ni skriva ett samboavtal. Övriga tillgångar, exempelvis bil, båt, sommarhus och pengar på banken, räknas deremot inte som samboegendom och får behållas av var och en.

Olika kontantinsatser?

Om du och din sambo står på lån och ägande till lika delar men en av er har betalat en större andel av kontantinsatsen behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev. Detta för att säkerställa att den som lagt in mer pengar i kontantinsats också får tillbaka lika mycket.

Lånat upp på bostaden?

Om ni har lånat upp på er gemensamma bostad för den ena sambons privata bruk behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal. Det kan handla om köp av exempelvis en bil, båt eller ett startkapital till det nya företaget. Vid en eventuell separation finns risk att skulden annars delas lika mellan er båda, trots att endast en av er har använt pengarna.

Solidariskt betalningsansvar

Tar ni ett gemensamt lån för att köpa en lägenhet tillsammans är det viktigt att veta att ni båda är solidariskt betalningsansvariga och det innebär att ni var och en för sig ansvarar för hela lånet gentemot banken. Så även om du har betalat av din hälft, kan du bli krävd på pengar av banken om det skulle bli strul med avbetalningen.

Sambor ärver inte varandra

Om du vill att din sambo ska ärva dig måste du skriva ett testamente - sambor saknar nämligen arvsrätt efter varandra enligt lag. Det spelar ingen roll hur länge ni varit sambor eller om ni har gemensamma barn. Finns din sambos föräldrar kvar i livet går arvet till dem, vilket innebär att du helt plötsligt kan stå som gemensam ägare till bostaden tillsammans med dina svärföräldrar. Om din sambo hade barn går arvet istället direkt till dem.

Exempel 1

Lena och Kim har varit sambor i 20 år. De har inga barn. Plötsligt avlider Kim. Vad händer?

Svar: Först görs i regel en bodelning där Lena får hälften av all samboegendom (dvs. bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Eftersom sambor inte ärver varandra och Kim inte har några barn är det Kims föräldrar som får hela Kims arv. Det betyder i det här fallet att Lena står som gemensam ägare till bostaden tillsammans med sina svärföräldrar. 

Exempel 2

Stina och Kalle har varit sambor i 20 år. Stina har ett barn från ett tidigare förhållande. Plötsligt avlider Stina. Vad händer?

Svar: Först görs i regel en bodelning där Kalle får hälften av all samboegendom (dvs. bostad och bohag) efter avdrag för skulder kopplade till egendomen. Stinas barn får hela arvet efter Stina. Om barnet är under 18 år kommer barnets andra förälder att förvalta arvet åt barnet till dess att barnet blir myndigt.

Skriv samboavtal och testamente kostnadsfritt - avtal24

Vi rekommenderar sambor att skriva samboavtal och testamente - det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som du tänkt dig. Som medlem i Försvarsförbundet skriver du samboavtal och testamente kostnadsfritt online eller tillsammans med en jurist via telefon till ett fast pris på 995 kr.

Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som skickas direkt till din e-post som en pdf.

Om du har frågor eller funderingar kring vad som gäller vid samboskap är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon 0771 – 24 00 24.

För att ta del av dina förmåner och skriva de avtal du behöver besök avtal24.se/forsvarsforbundet

Läs mer om medlemsförmånen avtal24